funZdrowie, Medycyna 

W trosce o dobre samopoczucie

Często odczuwasz dyskomfort po obfitym posiłku? Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak szybko jedzenie znika z twojego talerza? Przestań po prostu zaspokajać głód i zacznij delektować się każdym kęsem. Niewiele osób wie, jak ogromny wpływ na trawienie i przyswajanie witamin ma właściwa technika jedzenia. Nie zawsze to, co się je ma większe znaczenie.

Jeśli spożywasz nie lekkostrawne dania i obawiasz się przykrych dolegliwości może warto wypróbować kilka sposobów na ich uniknięcie. Przede wszystkim zaparz rumianek i dodaj do niego odrobinę soku z cytryny. Rumianek wspomaga trawienie i łagodzi przykre dolegliwości związane z nieprawidłową pracą jelit. Przed posiłkiem możesz także wypić drobnymi łykami szklankę wody z cytryną. Wypełni ona żołądek, ale także ułatwi trawienie pokarmów. W czasie posiłku postaraj się nie mówić.

Połykane powietrze również negatywnie wpływa na pracę układu pokarmowego

Połykane powietrze również negatywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Często połykasz wtedy większe kęsy, co również utrudnia trawienie. Zamiast zajmować się rozmową, skup się na posiłku. Dokładnie przeżuwaj każdy kawałek i delektuj się jego smakiem. Przez to ułatwisz zadanie układowi pokarmowemu i wyniesiesz z jedzenia więcej przyjemności. Lepiej zaobserwujesz też, kiedy przestaniesz być głodny. Bardzo ważną zasadą jest także nie sugerowanie się, ile jedzenia zostało na talerzu. Bardzo często zjadamy posiłki do końca, chociaż wcale nie jesteśmy głodni. Niech o odejściu od stołu świadczy uczucie sytości a nie pusty talerz. Warto zapamiętać tych kilka zasad, które mogą pomóc w zapobieganiu nieprzyjemnym dolegliwościom.

Zobacz także

Leave a Comment