Grill, czyli jak Polacy spędzają czas wolny

Długi weekend majowy powinien być w Polsce oficjalnym początkiem sezonu grillowego. To wtedy najpóźniej wyciągamy z garaży i piwnic urządzenie do pichcenia, kujemy węgiel dostępny w sklepach już od dwóch miesięcy, zapraszamy znajomych i zaczynamy grillować. Dlaczego Polacy tak to lubią i jak wygląda współczesne grillowanie?

Zakup odpowiedniego grilla to podstawa – niektórzy wybierają sprzęt przewoźny, który można złożyć, wrzucić do bagażnika i zawieść nad jezioro. Inni budują wspaniałe grille na swoich ogrodach, nierzadko połączone z wielkimi wędzarniami. Kamień polny, marmur, ozdobna cegła. Pomysłów w Internecie na wybudowanie grilla jest mnóstwo, bardziej leniwi mogą kupić gotowego lub zamówić firmę, która postawi go za nas. Także to, co wrzucamy na ogień się zmienia, to nie jest już tylko karkówka i kiełbasa śląska. Zaczynamy eksperymentować i pojawiają się potrawy wegetariańskie, szaszłyki z indyka, marynowane żeberka.

Książek o grillowych potrawach przybywa

Książek o grillowych potrawach przybywa, a my chętnie po nie sięgamy. Lubimy nowości. Coraz częściej nie wybieramy też zwykłego piwa. Zaczynają pojawiać się produkty małych browarów, piwa smakowe, ciemne, pszeniczne. Polubiliśmy czeskie browary, nie boimy się sięgnąć po piwo niemieckie lub belgijskie. A wybór w sklepach jest coraz większy. Grilują wszyscy od czasu do czasu oficjalnie pojawiają się z grillem politycy, świetną aktorzy. To forma sportu narodowego. Grillowanie jest świetnym sposobem na wieczór z przyjaciółmi.