akcesoria do piekarniBiznes, Ekonomia 

Poznaj podstawowe wyposażenie każdej profesjonalnej piekarni

Zdrowy chleby na zakwasie powstaje w kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt godzin. To długotrwały i skomplikowany proces, który składa się z kilku faz. Małe piekarnie, dbają o to, aby składniki na chleb były bardzo dobrej jakości, a gotowe wypieki smakowały i pachniały naturalnie. Wytwórnie prowadzone przez pasjonatów konkurują z kombinatami przeznaczonymi do przemysłowego wytwarzania chleba z proszku. Jeżeli przejrzeć się bliżej naturalnym chlebom na zakwasie, i przemysłowemu pieczywu, którego jest zdecydowanie najwięcej na półkach sklepowych, to pod względem jakości mają one ze sobą niewiele wspólnego. Łączy je jedynie nazwa. Zobaczmy więc, jak tworzy się prawdziwy, pachnący chleb z chrupiącą skórką. Jakie wyposażenie piekarni i akcesoria piekarnicze są niezbędne, aby osiągnąć sukces w branży?

Akcesoria piekarskie dla profesjonalistów

Amatorów pieczywa na zakwasie przybywa. Faktem jest, że do tego smaku trzeba dojrzeć. Zdarza się, że ktoś, kto pierwszy raz próbuje naturalnego chleba stwierdza, że smakuje on zupełnie inaczej. To kwestia przyzwyczajenia. Profesjonalne piekarnie potrzebują ponad 20 godzin, aby upiec prawdziwy chleb. W tym czasie ciasto przechodzi przez sześć etapów obróbki. Niezbędne są akcesoria piekarskie, aby proces przebiegał gładko, a ciasto wyrosło i się upiekło. Coraz większa świadomość konsumentów sprawia, że małe piekarnie dostarczają chleb doskonałej jakości, który jest zdrowy i zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych. Zboża to podstawa piramidy żywieniowej. Powinny więc być dostarczane w formie przyjaznej dla układu pokarmowego.

Sprzęt do piekarni i akcesoria piekarskie najwyższej jakości

Pieczenie chleba najczęściej kojarzy się ze wspaniałym zapachem i chrupiącą skórką. Profesjonalny sprzęt do piekarni pozwala uzyskać znakomite efekty. Blachy do wypieków piekarniczych nadają odpowiedni kształt i gwarantują równomierne rozprowadzanie ciepła podczas pieczenia. Formy wykonane z wysokiej jakości materiałów, są odporne na wysokie temperatury i korozję.

Termoodporne rękawice i inne akcesoria piekarskie

Do operowania przy piecu chlebowym konieczne są odpowiednie rękawice piekarnicze jedno-, trzy- oraz pięciopalczaste. Modele na jeden palec zakłada się szybko i łatwo. Stosuje się je przy wyjmowaniu gorących blach z pieca. Bardzo skutecznie zabezpieczają przed wysoką temperaturą – posiadają kilka warstw termoizolacyjnych. Z kolei rękawice piekarskie na pięć palców, zapewniają całkowitą swobodę ruchów. Z ich pomocą wykonuje się bardziej precyzyjne prace na mniejszych wypiekach. Wszystkie modele mają długość, która chroni przed poparzeniem również nadgarstki oraz większą część łokcia. Rękawice i inne akcesoria piekarskie dla profesjonalistów znajdziemy w sklepie online HERT Akcesoria. Rękawice 30 cm, 34 cm, 35 cm, 40 cm oraz 45 cm są doskonałą ofertą dla wszystkich specjalistów z branży piekarniczej, którzy dbają o profesjonalne wyposażenie piekarni i cukierni.

Zobacz także

Leave a Comment